Història

A les acaballes de la dècada dels 80 ja era cosa normal a la Parròquia de Sant Miquel dels Sants celebrar de tant en tant petits concerts corals i d’orgue, organitzats pel grup Escors amb l’Antoni Casas, tot comptant amb la col·laboració de la Coral de Sant Miquel dels Sants que portava Poire Vallvé i la participació de l’organista Eduard Mañé.

El cert és que, a la vista de l’èxit d’aquest tipus de manifestacions artístiques a la Parròquia, ens vam anar animant i no sense dificultats (sobre tot econòmiques) però sempre amb el total suport dels preveres, Mn. Pere Campanyà, Mn. Ramon Boldú, Mn. Modest Vendrell i Mn. Josep Pons vam poder organitzar concerts de certa entitat, moltes vegades en versions orquestrals arranjades per Eduard Mañé. D’aquesta època és l’audició a la Parròquia del Passeig Musical en Trineu de L. Mozart, delícia instrumental interpretat per nens i nenes de la catequesi i dirigida per Joan Barbet.

Recordem com a primer gran concert l’audició de la primera part del Messies de Händel amb el Grup Coral Horta dirigit per Xavier Folch i l’orquestra Amics dels Clàssics dirigida per Joan Palet, va ser a l’Advent de 1989. L’any 1991 la mateixa formació coral i la mateixa orquestra van interpretar la Missa Brevis en Re major nº 7 de Mozart. I, tot i que no es tracta de música coral, l’any 1992 també per l’Advent, l’Helena Mañé va dirigir un grup de nens i nenes de la catequesi tot interpretant la Simfonia de les Joguines de Haydn.

Són moltes més les obres de caràcter instrumental interpretades al llarg d’aquests anys. Concerts per clave: Concert Italià de Bach, Fandango del Pare Soler; concerts de cambra: Concerts de Brandenburg de Bach; concerts d’orgue de Händel, Concert per arpa i flauta de Mozart amb acompanyament de teclat. Orquestra: Serenates de Mozart, Retirada de Madrid de Boccherini, Melodies de L. Anderson i un llarg etc.

Arribada aquesta època, l’Eduard Mañé reconsiderà la possibilitat de disminuir l’activitat musical per tal de poder preparar l’audició de la Passió segons sant Mateu de Bach a la Quaresma de 1997 coincidint amb el 50è aniversari de la Parròquia. Es va preparar un arranjament bàsicament d’orgue i l’audició va ser possible gràcies al treball esforçat durant molts mesos del director Juan Giral amb el seu grup de veus Ars Cantus, la valuosa col.laboració de Jaume Casassas, d’Anna Gascón i de Quim Mañós, la magnífica participació del grup infantil Petits Cantors de Barcelona sota la direcció de Miquel Fernández i el suport de la Parròquia amb Mn. Manuel Tort en primer lloc. Aquest mateix any a la celebració de la Missa de difunts l’Orfeó Manresà i el Grup Coral Horta, ambdós sota la direcció de Quim Piqué van cantar el Requiem de Mozart.

L’èxit d’aquestes audicions van portar decididament a l’obertura de camins cap a les grans obres religioses de caràcter coral a la Parròquia, i així, el juliol de 2000, el Cor Bach dirigit per Robert Garrigós, constituït per antics cantaires d’altres formacions que ja havien actuat a Sant Miquel dels Sants, amb l’imprescindible reforç del Lieder Camera i sota la direcció de Josep Vila va donar una memorable audició de la Missa en si menor de Bach. Així va començar el Cor Bach.

El 2001 el Cor Bach participà en una Missa de Difunts amb la interpretació al llarg de la missa del Requiem de Mozart.

Amb Robert Garrigós al seu front, el Cor Bach i el Cor Ecumènic de les Parròquies alemanyes de Barcelona, amb el director Markus Schicora, interpretà íntegrament l’Oratori de Nadal de Bach a l’Advent de 2004. Ran d’aquest gran concert es creà el 2005 la Societat Bach de Sant Miquel dels Sants amb l’objectiu de continuar la promoció altruïsta de la música antiga al barri mitjançant l’aportació voluntària i desinteressada dels seus socis.

Des de la seva fundació, el Cor Bach ha anat participant en alguns dels actes litúrgics de la Parròquia amb la interpretació de motets i corals.

El maig de 2005 sempre sota la molt acurada batuta de Robert Garrigós va interpretar l’Oratori de l’Ascensió de Bach i el desembre del mateix any el Magnificat BWV 243 també de Bach amb la col·laboració de l’Orfeó Gracienc dirigit per Poire Vallvé.

Des de juny de 2006 i al llarg de dos anys, Gabriel Miralles ha portat la direcció del Cor Bach tot interpretant la Missa Solemnis en Do de Mozart, la Passió segons Sant Joan de J.S.Bach, el Te Deum de Charpentier i les Vespres Solemnes de Diumenge de Mozart.

Posteriorment, des de setembre de 2008 Murat Khupov agafà la responsabilitat de la direcció i amb ell, el cor Bach ha interpretat El Messies de Händel, amb la Coral Sant Jordi, les cantates 37 i 11 de Bach, el motet “Jesu, meine Freude” i la Passió segons Sant Marc de R.Keiser, aquesta última en un intercanvi amb el Kirchenchor de Waldenbuch-Dettenhausen (Stuttgart) i el Cor ecumènic alemany de Barcelona.

El juny de 2009 es creà la Capella Bach amb en Nacho Cantalejo com a director i la Societat Bach signà un conveni de col·laboració amb l’Orquestra de cambra Canticela de la Sagrada Família.

La Parròquia, amb Mn.Joaquim Vives i Mn.Bartomeu Mayoral, continuà donant suport creixent a les activitats musicals promogudes per la Societat Bach i les altres agrupacions corals parroquials. A l’octubre de 2011 vam donar la benvinguda al nou rector, Mn. Antoni Babra.