Història

A les acaballes de la dècada dels 80 ja era normal a la Parròquia de Sant Miquel dels Sants celebrar de tant en tant petits concerts corals i d’orgue, organitzats pel grup Escors, un dels grups d’activitats parroquials que portava l’Antoni Casas, amb la col·laboració de la Coral de Sant Miquel dels Sants que portava en Poire Vallvé i la participació de l’organista Eduard Mañé. A la vista del bon acolliment d’aquest tipus de manifestacions artístiques a la Parròquia i malgrat les dificultats econòmiques, es van poder organitzar concerts de certa entitat, moltes vegades en versions orquestrals arranjades per Eduard Mañé, amb el total suport dels preveres Mn. Pere Campanyà, Mn. Ramon Boldú, Mn. Modest Vendrell i Mn. Josep Pons. D’aquesta època és l’audició, a la Parròquia, del Passeig Musical en Trineu de L. Mozart, delícia instrumental interpretada per infants de la catequesi, dirigida per Joan Barbet.

Recordem com a primer gran concert l’audició de la primera part d’El Messies de Händel amb el Grup Coral Horta dirigit per Xavier Folch i l’Orquestra Amics dels Clàssics dirigida per Joan Palet. Va ser a l’Advent de 1989. I just al cap de dos anys, a l’Advent de 1991, les mateixes formacions van interpretar la Missa Brevis en re major núm. 7 de Mozart. I, tot i que no es tracta de música coral, l’any 1992, també a l’Advent, l’Helena Mañé va dirigir un grup de nens i nenes de la catequesi interpretant la Simfonia de les Joguines de Haydn.

Són moltes més les obres de caràcter instrumental interpretades al llarg d’aquests anys: Concert Italià de Bach, Fandango del Pare Soler, Concerts de Brandenburg de Bach, Concerts d’orgue de Händel, Concert per a arpa i flauta de Mozart, Serenates de Mozart, Retirada de Madrid de Boccherini, Melodies de L. Anderson i un llarg etcètera.

A mitjans de la dècada dels 90, l’Eduard Mañé va decidir disminuir l’activitat musical per tal de preparar l’audició de la Passió segons sant Mateu de Bach a la Quaresma de 1997, coincidint amb el 50è aniversari de la Parròquia. Es va preparar un arranjament per a orgue i l’audició va ser possible gràcies al treball de molts mesos del director Juan Giral amb el seu grup de veus Ars Cantus, amb les col·laboracions de Jaume Casassas, Anna Gascón i Quim Mañós com a solistes, amb la participació del grup infantil Petits Cantors de Barcelona sota la direcció de Miquel Fernández i amb el suport de la Parròquia amb Mn. Manuel Tort en primer lloc. Aquell mateix any, a la Missa de difunts, l’Orfeó Manresà i el Grup Coral Horta, ambdós sota la direcció de Quim Piqué van cantar el Rèquiem de Mozart.

El bon resultat d’aquestes audicions va portar decididament a la interpretació de les grans obres corals de caràcter religiós a la Parròquia i així, el juliol de 2000, un cor constituït per antics cantaires d’altres formacions que ja havien actuat a Sant Miquel dels Sants, dirigit per Robert Garrigós, amb el reforç del cor Lieder Camera sota la direcció de Josep Vila, va fer una memorable audició de la Missa en si menor de Bach. Així va començar oficialment el Cor Bach. El 2001 el Cor Bach participà en la Missa de difunts amb la interpretació del Rèquiem de Mozart.

A l’Advent de 2004, el Cor Bach amb Robert Garrigós al seu davant i el Cor Ecumènic de les parròquies alemanyes de Barcelona dirigit per Markus Schicora, interpretaren íntegrament l’Oratori de Nadal de Bach. Arran d’aquest gran concert es creà el 2005 la Societat Bach de Sant Miquel dels Sants, impulsada per l’Eduard Mañé i la seva dona M. Àngels Godina, de la qual el Cor Bach en va ser la secció principal, amb l’objectiu de continuar la promoció altruista de la música al barri mitjançant l’aportació voluntària i desinteressada dels seus socis.

Des de la seva fundació, el Cor Bach ha anat participant en actes litúrgics de la Parròquia amb la interpretació de motets i corals. La Parròquia, amb el seu rector Mn. Joaquim Vives, també músic, i el diaca Mn. Bartomeu Mayoral van continuar donant suport creixent a les activitats musicals promogudes per la Societat Bach.

El maig de 2005, sempre sota la batuta de Robert Garrigós, el Cor Bach va interpretar l‘Oratori de l’Ascensió de Bach i el desembre del mateix any El Magnificat BWV 243 també de Bach, amb la col·laboració de l’Orfeó Gracienc dirigit per Poire Vallvé.

Des del juny de 2006 fins a l’agost de 2008, Gabriel Miralles va portar la direcció del Cor Bach tot interpretant la Missa Solemnis en do de Mozart, la Passió segons sant Joan de J.S. Bach, el Te Deum de Charpentier i les Vespres Solemnes de Diumenge de Mozart.

Posteriorment, Murat Khupov agafà la nova responsabilitat de dirigir el cor i així, el maig de 2010, en col·laboració amb la Coral Sant Jordi i la Coral Vent del Nord, es va interpretar El Messies de Händel amb l’Orquestra de Cambra Ciutat de Sant Boi, tots sota la direcció de Lluís Vila. Més endavant, a la primavera de 2012, es va interpretar el motet de Bach “Jesu, meine Freude” i la Passió segons sant Marc de R. Keiser. Aquesta última en un intercanvi amb el Kirchenchor de Waldenbuch-Dettenhausen (Stuttgart) i el Cor ecumènic alemany de Barcelona.

Paral·lelament, el juny de 2009 es creà el cor Capella Bach, un cor de cambra dirigit per Nacho Cantalejo, com una nova secció de la Societat Bach dedicada a la promoció de la música antiga. En aquell any, la Societat signà un conveni de col·laboració amb l’Orquestra de cambra Canticela de la Sagrada Família.

A l’octubre de 2011 Mn. Antoni Babra va ser designat com a nou rector de Sant Miquel dels Sants, i amb la seva avinença, al juny de 2013, el Cor Bach i la Capella Bach conjuntament van interpretar la Passió segons sant Mateu, amb la col·laboració del Cor Ars Animae dirigit per Eugeni Malm, l’Escolania de la Sagrada Família dirigida per Miquel Fernández i amb orquestra de cambra. Aquest concert, amb l’únic canvi de l’Escolania per un grup de sopranos de la Coral Genciana, es va repetir novament el dissabte de Passió de 2014 a la Cripta de la Sagrada Família, plena de gom a gom, amb el rector Mn. Lluís Bonet seguint la partitura.

D’ençà d’aquella data, la Societat Bach ha estat organitzant diversos concerts a la Parròquia de Sant Miquel dels Sants amb la participació d’algun dels seus cors i d’altres solistes i formacions externes convidades, i ha participat en algunes de les cerimònies religioses com la que se celebra anualment el 5 de juliol amb motiu de la festa patronal. Simultàniament, la Societat també ha estat organitzant en les dependències parroquials altres activitats com són conferències sobre temàtica musical i classes de llenguatge musical i harmonia, no només per a socis, sinó també per als feligresos de la Parròquia que n’estaven interessats.

A finals de 2019 el nou rector Mn. Bruno Bélchez va convidar la Societat a traslladar les seves activitats habituals a la Parròquia de la Mare de Déu de la Salut, on es podria treballar en millors condicions. Des de llavors els cors assagen en aquests nous locals, però sense desvincular-se dels nexes que els uneixen a la Parròquia de Sant Miquel dels Sants.